V úterý 24. června se třída 1.MB studijního oboru průmyslová automatizace vydala na školní exkurzi do Rodinného pivovaru Bernard Humpolec. Našim hlavním cílem bylo studentům přiblížit, co je automatizace ve výrobě a aby o oboru, který studují, získali nějakou konkrétní představu přímo z praxe. A v moderních pivovarech toho bývá vidět opravdu hodně.
Sešli jsme se téměř v plném počtu na havlíčkobrodském autobusovém nádraží a za necelou třičtvrtěhodinku už jsme vystupovali v Humpolci na zastávce nedaleko pivovaru. Naše exkurze začala v novém, moderním návštěvnickém centru, které zároveň funguje jako prodejna, kde lze koupit různé druhy piv a nepřeberné množství suvenýrů a reklamních předmětů, tzv. „merche“. Zde jsme dostali žetony na degustaci piv a už si nás přebírá paní průvodkyně, která nás odvádí do místnosti, ve které je stručně vysvětlen proces výroby piva. Zaujalo nás také zpracované dioráma pivovaru v takové podobě, jak by měl areál vypadat v nedaleké budoucnosti. Oproti současnému stavu by měl nad částí zástavby vzniknout jakýsi vyvýšený park či zahrada, a pokud bude tato vize skutečně realizována, dostane se už tak vysoká úroveň návštěvnických prohlídek do ještě vyšších dimenzí. Držme tedy palce, aby se tento projekt uvedl v život. Dalším zastavením byl kinosál, ve kterém jsme zhlédli krátký film pojednávající o moderní historii pivovaru počínaje rokem 1991, kdy tři nadšení pánové vydražili v malé privatizaci fakticky ruinu něčeho, co dříve zřejmě býval pivovar. Nicméně svým obrovským nasazením dokázali z hromady sutin a šrotu vybudovat stabilní a prosperující podnik tak, jak ho známe dnes.
No a poté už jsme se vydali na company tour po samotném pivovarnickém provozu. Začali jsme tam, kde začíná i životní pouť každého doušku piva, v samém srdci pivovaru – na varně, kde je samozřejmě obrovské horko. Kádě, ve kterých se pivo vaří musí být z úcty k tradici samozřejmě kryty měděným plechem a i ten, kdo nikdy v žádném pivovaru nebyl by tento ikonický prvek jistě dokázal rozpoznat. Následovala prohlídka moderních ležáckých sklepů, kde je ovšem oproti varně naopak veliká zima. Vždyť klasický český ležák leží (dokváší) při teplotách kolem 4°C.
Další technologií, kterou jsme navštívili byla linka na plnění KEG sudů. Zde jsme si mohli prohlédnout práci dvou manipulačních robotů Pepy a Standy, kteří si s těžkými sudy pohrávají s elegancí sobě vlastní. Jejich pojmenování navrhli sami zaměstnanci, je jistě zcela náhodné a nám dodnes vrtá hlavou, proč se současní majitelé pivovaru jmenují po robotech ?
Poslední částí technologie, kterou jsme s mohli prohlédnout byla linka na mytí a plnění lahví. Na technologických zařízeních k tomu určených jsme dokonce narazili na známé logo chotěbořské firmy NATE.
Naší exkurzi jsme zakončili na baru, kde naši studenti mohli ochutnat pivo z místní produkce, samozřejmě jen ve verzi nealko.
Po samotné exkurzi následoval rozchod, který většina z nás využila k občerstvení v místní pivovarské restauraci. Po obědě jsme se již vydali na autobus, který ukončil naši cestu v Havlíčkově Brodě.
Závěrem bych chtěl říci – jeďte se do humpoleckého pivovaru podívat. Kousek od Chotěboře uvidíte velice zajímavou expozici. Prohlídka trvá asi 2 hodiny a můžete si ji ještě zpestřit výstupem na vyhlídkovou plošinu kolem pivovarského komína. Chtěl bych poděkovat naší paní průvodkyni, jejíž výklad byl na velmi vysoké úrovni a neměla problém i s odpověďmi na technické dotazy. Dále bych rád poděkoval panu učiteli Vlastimilu Vodrážkovi, který nás na exkurzi doprovázel a v neposlední řadě též všem studentům třídy 1.MB za jejich příkladné chování.
Ing. Ladislav Stehno