V květnu vycestovalo 8 studentů naší školy na 2týdenní stáž do Německa, z toho 5 studentů oboru Firemní management, 2 studenti z Průmyslové automatizace a 1 studentka Obchodní akademie.

Ubytováni jsme byli v areálu Vitalis Gut Wehlitz ve Schkeuditzu, který je přímo vytvořený pro zahraniční stážisty. Je zde na výběr spousta workshopů, 6 z nás se učilo databázi ve workshopu Digital business. V programu FileMaker Pro Advanced 18 jsme si vytvořili fiktivní firmy s fiktivními produkty a kontakty, které jsme pak následně propojovali. Naučili jsme se vytvořit šablony pro fakturu, nabídku a objednávku a vše jsme poté propojovali. Studenti z Průmyslové automatizace pracovali ve workshopu Smarthome, kde dělali 3D tisk boxu na mini PC. Programovali Raspberry Pi (malý jednodeskový počítač) a celkově dělali smart home.

Ve volném čase jsme měli možnost si zajet do Lipska, kam pravidelně jezdili spoje, zahrát si plážový volejbal, fotbal nebo basketbal s ostatními stážisty z různých zemí anebo se projít po Schkeuditzu.

Organizátoři Vitalisu nám naplánovali také spoustu výletů, byli jsme na celodenním výletu v Berlíně, na prohlídce Památníku Bitvy národů v Lipsku a také v továrně na BMW karosérie BMW Group Plant Liepzig.

Celkově to pro nás byla skvělá zkušenost, získali jsme spoustu zkušeností, a to nejen v našich workshopech, ale i během prohlubování zahraničních vztahů, jednoduše kamarády mezi ostatními zahraničními stážisty.

                                                                                                                                                                                                                                                    Za stážisty napsala Oli Jáchymová

Výpis článků