V neděli 1. října vyrazila skupina šesti učňů a dvou učitelů do lotyšské Rigy. S přípravou a zajištěním stáží nám pomáhaly kolegyně z podpůrné společnosti Eurofortis. Ty nám byly nápomocné především ve vyhledávání vhodných firem pro stáže žáků a škol pro stínování učitelů. Dále pak se zajištěním ubytování a stravy a připravily pro naši skupiny také zajímavý volnočasový program, který účastníkům pomohl lépe poznat historii a kulturu Lotyšska.

      Jirka a Kryštof, naši truhláři, sbírali zkušenosti ve firmě Troja SIA, která vyrábí celou škálu výrobků od houpacích koní a dopravních značek z březové překližky přes nábytek a různé moderní vybavení do interiéru i exteriéru až po celou škálu dřevěných součástí pro automobilový průmysl. Bohužel, Kryštof v průběhu prvního týdne vážněji onemocněl a musel se v pátek, kdy se střídali učitelé, vrátit domů. Jirka tedy pokračoval ve firmě sám, ale zvládnul to bravurně.

      Honza a Dominik, naši strojaři, sbírali zkušenosti ve firmě SIA Hansa Matrix, která má vedoucí postavení na trhu výrobců elektronických systémů a komponentů v severní Evropě pro oblast dopravy, telekomunikací, energetického managementu aj. Poskytuje kompletní řešení včetně vlastní strojírenské výroby, kde právě naši studenti sbírali zkušenosti.

      David a Kryštof byli na dvoutýdenní stáži ve firmě Wiseberg Technology. Společnost je vybaveny moderní linkou pro výrobu PCB desek plošných spojů, která umožňuje přesně usadit i opravdu maličké (sotva viditelné) komponenty. Hlavní zakázkou firmy, na které se i naši chlapci podíleli, byla výroba komponentů pro bezpečnostní kamery.

      V prvním týdnu byl doprovodným učitelem týmu pan učitel Sejfi a paní učitelka Gajdorusová, stínovala na partnerských školách v hodinách anglického jazyka.  Koncem prvního týdne se učitelé vystřídali. V druhém týdnu pak stínovala paní učitelka Kamarádová, a to v hodinách matematiky a paní Ondráčková, koordinátorka projektu, vykonávala funkci doprovodného učitele.

      V pátek 13. října studenti zakončili své stáže ve firmách, rozloučili se se svými mentory a trochu unaveni, avšak plni nových zkušeností a dojmů se vrátili domů.

Výpis článků