V rámci programu Erasmus+ jsme měli možnost v dubnu vycestovat na čtrnáctidenní pobyt do Rigy, hlavního města Lotyšska. Naše skupina se skládala ze dvou studentů strojírenského oboru, dvou studentů s elektrotechnickým zaměřením a dvou studentek obchodní akademie, doprovodem nám byl náš učitel Sejfi a na další týden za námi přijel pan učitel Mrkvička.     

      V neděli přes den jsme odletěli z Prahy a odpoledne nás už na lotyšském letišti čekala naše hlavní průvodkyně Paula. Ubytovaní jsme byli na kolejích RTU university v příjemném studentském prostředí. Koleje se nacházeli na ostrově Kipsala uprostřed řeky Daugavy a do centra jsme to měli přes most jen pár zastávek autobusem. Podle studijního zaměření jsme byli přiřazeni do firem, ve kterých jsme oba týdny pracovali. My z obchodní akademie jsme se dostali do firmy FDs Cards, marketingové společnosti, zaměřující se na výrobu luxusních vizitek. Ve velmi sympatickém kolektivu jsme si vyzkoušely různorodé úkoly – výroba digitálních profilů pro zákazníky, práce s umělou inteligencí, focení vizitek na web, vyhledávaní potencionálních zákazníků a mnohé další. Kluci elektrotechnici pracovali ve firmě Wiseberg Technology, která se zabývá výrobou elektrických komponentů. Jejich hlavní náplní práce byla výroba kabelů a konektorů pro kávovary a městské kamery. Kluci se strojírenským zaměřením tvořili modely výkresů a obsluhovali CNC stroje pro firmu Hansa Matrix.                                         

      Snídaně jsme si připravovali sami, na obědy jsme chodili do restaurací, které jsme měli blízko své práce a večeřeli jsme první týden v bistru Pipars a druhý týden na ozvláštněnou v restauraci s názvem Ježek v mlze. Přes týden nás Paula (koordinátorka z podpůrné organizace Eurofortis) provedla historickým centrem města. Ve čtvrtek jsme se po práci setkali s místními studenty a ve skupinkách, které jsme si vytvořili, diskutovali o podnikání. O víkendu nás pan učitel Sejfi provedl po místním obrovském tržišti (zahrnuto do památek UNESCO) a dal nám ochutnat tamější speciality. Oběd jsme měli v typické lotyšské restauraci LIDO a poté jsme se vydali na prohlídku do Automobilového muzea, kde byly exponáty od prvních parních automobilů až po moderní vozidla. V neděli jsme navštívili obsahově velmi přínosné okupační muzeum. Odpoledne jsme jeli vlakem na výlet do Jurmali, největšího lázeňského města Lotyšska s několika kilometrovou pláží. Velmi zde foukalo. Další týden jsme se byli podívat v národní knihovně, která poutá svým kontroverzním tvarem.

       V pátek 26. dubna byl náš poslední den v práci, všichni jsme se rozloučili s našimi mentory a vyrazili na letiště, kam nás doprovodila Paula, a pak už nás čekala jen cesta domů. Byla to pro nás zajímavá zkušenost a skvělá příležitost pro osobní rozvoj.

Za stážisty napsala Veronika Šimšová

Výpis článků